5 manieren om te besparen op je vaste lasten

Gepubliceerd op: 9 juli 2024

Iedereen wil graag wat extra geld overhouden aan het einde van de maand. Een van de beste manieren om dit te doen, is door te besparen op je vaste lasten. Maar wat zijn vaste lasten precies? Dit zijn de terugkerende kosten die je maandelijks betaalt, zoals huur of hypotheek, energie, water, verzekeringen en boodschappen. Laten we eens kijken naar vijf effectieve manieren om deze kosten te verlagen.

 

1. Energie leveranciers vergelijken

Energie vergelijken is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om te besparen op je vaste lasten. De tarieven van energieleveranciers kunnen sterk variƫren, en door jaarlijks je energiecontract te vergelijken, kun je aanzienlijke besparingen realiseren.

Hoe energie leveranciers vergelijken?

Het vergelijken van energie leveranciers is tegenwoordig heel gemakkelijk dankzij online vergelijkingssites zoals Vastelastenvergelijkers.nl. Voer je postcode en energieverbruik in, en binnen enkele minuten krijg je een overzicht van de goedkoopste opties.

Tips voor het kiezen van de juiste energieleverancier

Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier is het niet alleen de prijs die telt. Let ook op de voorwaarden, de klanttevredenheid en eventuele welkomstbonussen. Soms kan een iets duurdere leverancier met betere voorwaarden op de lange termijn voordeliger zijn.

 

2. Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen betekent dat je meer betaalt dan je maandelijkse hypotheeklasten, waardoor je hypotheekschuld sneller afneemt. Dit kan op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen op de rentekosten. Door extra af te lossen, verlaag je niet alleen je hypotheekschuld, maar ook je maandelijkse lasten. Bovendien bouw je meer eigen vermogen op in je huis, wat financiƫle stabiliteit biedt.

Hoe extra aflossen je vaste lasten verlaagt

Wanneer je extra aflost, betaal je minder rente over de resterende hypotheekschuld. Dit betekent dat je maandelijkse hypotheekbetalingen lager worden, waardoor je meer geld overhoudt voor andere uitgaven.

 

3. Overstappen naar goedkopere verzekeringen

Veel mensen blijven jarenlang bij dezelfde verzekeringsmaatschappij zonder te controleren of ze elders beter en goedkoper verzekerd kunnen zijn. Door regelmatig je verzekeringen te vergelijken, kun je flink besparen. Denk aan je zorgverzekering, autoverzekering, inboedelverzekering en reisverzekering. Dit zijn allemaal kostenposten waar vaak goedkopere alternatieven voor beschikbaar zijn. Gebruik vergelijkingssites, vraag offertes aan bij verschillende aanbieders en let op de kleine lettertjes. Soms kunnen kleine verschillen in dekking grote besparingen opleveren.

 

4. Slimme huishoudelijke besparingen

Het investeren in energiezuinige apparaten kan op de lange termijn veel geld besparen. Denk aan LED-verlichting, energiezuinige wasmachines en koelkasten. Ook zijn er waterbesparende maatregelen waarmee je kunt besparen op vaste lasten. Plaats waterbesparende douchekoppen en kranen en controleer regelmatig op lekkages. Deze kleine maatregelen kunnen je waterrekening aanzienlijk verlagen.

Verminderen van onnodige uitgaven

Bekijk je maandelijkse uitgaven kritisch en schrap alles wat niet noodzakelijk is. Abonnementen op tijdschriften, streamingdiensten en andere luxe kunnen vaak zonder al te veel gemis opgezegd worden.

 

5. Kostenbewust boodschappen doen

Een boodschappenlijstje helpt je om gerichter te kopen en impulsieve aankopen te vermijden. Dit kan je maandelijkse boodschappenrekening flink drukken. Zo kunnen producten in bulk kopen aanzienlijke besparingen opleveren. Denk aan non-food items zoals toiletpapier, maar ook houdbare voedingsmiddelen. Houd ook de aanbiedingen in de gaten en gebruik kortingsbonnen. Veel supermarkten hebben wekelijks speciale deals waarmee je flink kunt besparen.

Meer lezen?