Heb je echt een hypotheekadviseur nodig?

Heb je echt een hypotheekadviseur nodig

De zoektocht naar een nieuw huis brengt veel werk met zich mee. Het vinden van de best passende hypotheek is één van de belangrijkste taken. Met een hypotheekrente die enkele procentpunten lager is kan je al tientallen euro’s per maand besparen. Om nog meer kosten te besparen, kan je tegenwoordig ook zelf online je lening afsluiten zonder tussenkomst van een adviseur. Maar is dat wel zo verstandig?

Kennistoets

Voordat je zelf online je hypotheek mag afsluiten, moet je een kennistoets maken. In Nederland bestaan hier verschillende varianten van, waarbij er geen overeenstemming is over de inhoud. De uitkomst van deze toets is niet bindend. Zelfs als uit de test blijkt dat je onvoldoende kennis bezit, kan een bank of verzekeraar er toch voor kiezen om je hypotheekaanvraag goed te keuren. Slechts drie procent van de hypotheken in Nederland wordt zonder adviseur afgesloten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je al gauw 1500 tot 2500 euro. Wanneer je alles zelf regelt, ben je slechts enkele honderden euro’s kwijt. Een nieuw huis kopen is al duur, dus is elke bespaarde euro mooi meegenomen.

Meer dan alleen een hypotheek

Een hypotheekadviseur kijkt niet alleen naar de goedkoopste rente. Ze nemen je mee in de ingewikkelde regelgeving rondom het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast maken ze een financieel overzicht van jouw situatie, zodat je erop bedacht bent welke risico’s je loopt bij het aangaan van een hypotheek en waar je jezelf misschien extra voor wil verzekeren. Dit zijn allemaal dingen die je vast ook wel zelf kan uitzoeken, maar dat kost een hoop werk. Bovendien weet je dan niet zeker of je de goedkoopste verzekering of hypotheek hebt tegen de voorwaarden die het beste bij jouw situatie passen. Uiteindelijk kan de hypotheekadviseur je dus ook geld besparen. Als jouw adviseur verwacht dat de rente gaat dalen, zal hij bijvoorbeeld de aanvraag enkele dagen uitstellen als jij daarmee instemt.

Toch zelf doen?

  • Kijk goed welke hypotheek aanbieder voor jouw de gunstigste voorwaarden heeft. Verwacht je bijvoorbeeld een schenking? Dan is het fijn als je een deel van je hypotheek boetevrij mag aflossen.
  • Hoe lang wil je de rente vastzetten? Een langere looptijd betekent een hogere rente, maar aan de andere kant lijkt het erop dat de hypotheekrente in de toekomst alleen maar weer kan stijgen.
  • Kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie?
  • Welke aanvullende verzekeringen heb je nodig? Tegen welke voorwaarden?
  • Welke invloed heeft een eventuele schuld op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat je mag lenen?
  • Hoe zit het met de overwaarde uit mijn oude huis?
  • Wil je de verbouwing mee financieren?

Als je alleen een bestaande hypotheek hoeft over te sluiten, wordt de situatie natuurlijk een stuk gemakkelijker. Toch is het dan verstandig om voldoende tijd te nemen voor het uitzoekwerk. Daarmee kan je, zoals gezegd, tientallen euro’s per maand besparen. Als je daar geen zin of tijd voor hebt, neem dan een hypotheekadviseur in de hand. Vat het vooral niet te lichtzinnig op. Geld lenen brengt namelijk ook enige verantwoordelijkheid met zich mee.